Vanliga frågor & svar

Våra florister svarar på de mest vanliga funderingar om växter, plantor och odling.

  • Dahlior är otroligt vackra blommor som är lätta att sköta, står sig bra som snittblomma och kan bli stora som buskar. De kräver mycket näring, vatten och utrymme för att växa sig stora och maffiga. Plantera dem gärna i U-jord under sommaren som innehåller både kort och långsiktig näring. Plocka blommor och ha i vaser! Ju fler du plockar desto mer blommar din dahlia.

    När hösten kommer så klipper du ner dahlian så den är ca 10 cm hög, plockar du upp den ur krukan/urnan. Lägg den för att torka lite och ruska sedan av jorden så det blir bara knölarna kvar. Förvara den mörkt och frostfritt under vintern.

    När våren börjar närma sig planterar du den inomhus i vanlig jord så den börjar växa för att sedan när den ska planteras ute sätta den i U-jord igen och så fortsätter det år från år.

  • Det som avgör när en amaryllis börjar blomma är främst tre saker: Ljus, värme och vattning.

    För att amaryllisen ska blomma lagom till jul bör den placeras ljust från och med mitten av november. Ju ljusare den står, desto mindre är risken att blomstängeln blir lång och gänglig. Vrid på krukan vartefter stängeln växer för att hjälpa den att bli så rak som möjligt, då den ofta drar sig mot ljuset.

    Stängeln utvecklas fortare när löken står i rumstemperatur. När blomklockorna väl har slagit ut kan man med fördel låta amaryllisen stå lite svalare för att blommorna ska hålla sig fina längre.

    Vattna sparsamt och undvik att vattna direkt på löken. Ingen extra näring behövs.

    För att få maximal blomsterprakt: välj en jumboamaryllis! Det är inte ovanligt att en jumboamaryllis blommar med både tre och fyra stänglar, dessutom med fler och större klockor på varje stängel!

  • Den flytande är lätt att blanda i och vattna med och växterna tar upp den flytande näringen snabbare. Den i fast form som till exempel hönsgödsel kan ses som en långtidsgödsel då den avger lite näring hela tiden under en längre period. Fördelen där är många gånger att man tillsätter gödsel i lagom mängt och sedan är det bara att vattna. Man behöver inte blanda med näring varje vattning.

  • Jordvalet påverkas av många faktorer. Till exempel om det ska vara utomhus eller inomhus. Till träd eller tomater, rosor eller sommarblommor.

    Generellt sett så vill sommarblommor ha U-jord då den innehåller både kort och långtidsgödsel. Eller den som ska sköta dem rättare sagt då den jorden innehåller näring så man inte behöver tillföra så mycket annat än vatten under säsongen = lättskött.

    Ska man odla ätbart som gurka och tomater så behöver man titta efter märket som visar att det är godkänt för ekologisk odling.

    Ska du plantera träd och buskar så vill de ha en annan jord som är lite kraftigare gödslad och har en lite annan sammansättning än vanlig jord.

    Olika krukväxter inomhus fungerar oftast med "vanlig" blomjord som är en bra all-round jord. Sedan finns det undantag för citrus som vill ha en lite tyngre jord för att de inte ska tippa när kronan dignar av frukter. Orkidéerna vill också ha en egen typ av jord då de har helt annat rotsystem.

    Är du osäker så fråga personalen i butiken! Vi hjälper dig gärna att reda ut vad som är bäst just för dig där och då.

Personlig Service &
Kunnig Personal

Vårt signum är plantor och växter av hög kvalité tillsammans personlig och professionell service. I butiken arbetar fyra utbildade florister som kan ge tips och råd om växternas skötsel Dan, Hanna, Lina och Linda. Dan besitter också stora kunskaper om de träd, buskar och perenner vi har på vår trädgårdsavdelning.